Website met goede reputatie is beter vindbaar

De reputatie van je website, is samen met een relevante inhoud, erg belangrijk voor een goede vindbaarheid in Google. Je reputatie wordt vooral door anderen bepaald, maar je kunt er zelf ook aan bijdragen met een hoge kwaliteit inhoud en door je te houden aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google.

Zorg er wel voor dat Google je pagina’s makkelijk kan vinden en indexeren.

Waar moet je op letten?

Houd je aan de regels van Google. Probeer niet met trucjes de positie in de zoekresultaten te manipuleren. Dat kan je een lagere positie in Google opleveren of zelfs een penalty. Houd je aan Google’s kwaliteitsrichtlijnen.

Wees open en transparant. Het moet voor bezoekers van je site duidelijk zijn wat het doel van de site is en wie er achter schuil gaat. Publiceer uitgebreide contactgegevens en geef duidelijke informatie over zaken als klantenservice en het privacybeleid.

Publiceer kwalitatief hoogwaardige inhoud. De inhoud van je website is van hoge kwaliteit als bezoekers kunnen herkennen dat er veel tijd en talent in is geïnvesteerd. Zorg ook voor voldoende inhoud en vermijd taalfouten en misleidende informatie.

Een signaal dat je website onvoldoende kwaliteit heeft, is als er weinig herhaalbezoek is en als er weinig mensen zijn, die gericht naar de site zoeken (weinig zoekopdrachten met de merknaam of de domeinnaam).

Maak je website gebruiksvriendelijk. Zorg dat de navigatie van je website eenvoudig is in het gebruik. Zorg ook voor goed leesbare teksten door een voldoende groot lettertype te gebruiken met voldoende contrast en witruimte. Verder is het belangrijk dat je website een snelle laadtijd heeft en ook op mobiele apparaten te gebruiken is. Vermijd opdringerige pop-ups.

Promoot je website. Promoot de website, bijvoorbeeld via advertenties, nieuwsbrieven en social media. Zorg wel dat links in advertenties geen PageRank doorgeven door het attribuut rel=nofollow aan de link toe te voegen. De promotie zelf leidt niet per se tot een hogere positie in Google, maar kan indirect wel bijdragen als anderen naar je site linken. Links helpen wel voor een hogere positie.

Links naar je website. Als websites met een goede reputatie naar jouw site linken, heeft dat een positief effect op je positie in de zoekresultaten. Een spontaan geplaatste link heeft de meeste waarde. Het is niet verstandig te vragen om een link of om een beloning te geven in ruil voor het plaatsen van een link. Google ziet dat als manipulatie van de zoekresultaten en kan dit bestraffen met een lagere positie in de zoekresultaten.

Plaats geen links naar sites met een slechte reputatie. Een link naar een onbetrouwbare website, maakt je eigen site ook minder betrouwbaar in de ogen van Google. Voeg alleen links toe naar sites met een goede reputatie. Voeg in geval van twijfel het attribuut rel=nofollow toe aan de link. De link geeft dan geen PageRank door en wordt door Google genegeerd.

Meer vertrouwen in oudere websites. Omdat websites met slechte bedoelingen meestal maar kort bestaan, neemt het vertrouwen toe dat Google heeft in een site naarmate hij langer bestaat. Bij hele jonge sites, moet je daarom soms een beetje geduld hebben. Het vertrouwen in je site neemt sneller toe als websites met een goede reputatie naar je linken.

Voorkom dat je site wordt gehackt. Gelukkig komt dit niet veel voor. Google meldt beveiligingsproblemen via Google Search Console en geeft aanwijzingen hoe je het kunt oplossen. Volg de aanwijzingen van Google om eventuele kwaadaardige software snel weer van je site te verwijderen.

Hulp nodig?
Een analyse van je website kost veel tijd. In plaats van alles zelf te doen, kun je het ook aan mij uitbesteden. Je ontvangt dan een uitgebreid rapport met advies en uitleg hoe je de vindbaarheid van je site kunt verbeteren.