Relevantie is, samen met de reputatie van je website, erg belangrijk voor een goede vindbaarheid in Google. Je maakt je website relevant door te zorgen dat hij goed past bij de zoekopdrachten van je doelgroep.
Zorg er wel voor dat Google je pagina’s makkelijk kan vinden en indexeren.
Hoe verbeter je de vindbaarheid van je website? Waar moet je op letten?
Zoekwoorden onderzoek
Zoekwoorden onderzoek. Je website is relevant voor een zoekopdracht als hij de informatie bevat waar de doelgroep naar zoekt. Met een zoekwoorden onderzoek ontdek je wat mensen (uit je doelgroep) zoeken en met welke woorden ze dat doen. Lees hoe je een zoekwoorden onderzoek uitvoert.
Zodra je weet wat je doelgroep zoekt en met welke woorden ze dat doen, kun je de inhoud van je website daar op afstemmen.
Zoekwoorden in de site verwerken
Wat moet je niet doen. Voordat je aan de slag gaat, is het goed te weten wat je beter kunt vermijden:
- Toon geen overdaad aan advertenties op een pagina, waardoor de overige inhoud bijna niet opvalt.
- Vermijd overoptimalisatie door overdreven vaak zoekwoorden te noemen.
- Verwijder pagina’s, die geen of nauwelijks tekst bevatten of verbeter de inhoud van deze pagina’s.
- Voorkom dat teksten, die bezoekers zelf toevoegen (user generated content) misbruikt worden voor spam of andere inhoud met een lage kwaliteit.
Belangrijkste inhoud direct in beeld. Ontwerp je website zo dat de belangrijkste inhoud direct in beeld is bij het openen van een pagina. Vermijd grote banners waarbij een bezoeker eerst moet scrollen om de hoofdinhoud van de pagina te vinden. Plaats belangrijke inhoud ook niet achter tabbladen waar eerst op geklikt moet worden. Google geeft het dan mogelijk minder gewicht.
Zorg voor een goede sitestructuur. Deel je pagina’s zo in dat bezoekers makkelijk hun weg kunnen vinden. Groepeer pagina’s in categorieën en subcategorieën en plaats informatie die over hetzelfde onderwerp gaat op één pagina. Plaats niet teveel onderwerpen op één pagina.
Toon een broodkruimelpad bovenaan pagina’s. Dat is handig voor bezoekers (en Google) om te zien waar ze zich in de sitestructuur bevinden.
Zorg voor inhoud van voldoende kwaliteit. Voeg relevante en unieke (niet gekopieerde) informatie toe, die aansluit op zoekopdrachten van je doelgroep. Geef elk onderwerp een eigen pagina. Zorg dat het taalgebruik past bij de doelgroep en het onderwerp. Vermijd jargon, behalve als je je op een doelgroep richt met veel vakkennis.
Geef paginatitels extra aandacht. De titel van een pagina heeft relatief veel invloed op de positie in de zoekresultaten. Geef pagina’s een informatieve titel, die aansluit op zoekopdrachten en die aangeeft waar een pagina over gaat. Vergeet niet de bedrijfsnaam toe te voegen. Maak de titel aantrekkelijk en uitdagend, zodat meer mensen er in de zoekresultaten op klikken.
Benut de metatag Description. De metatag Description is bedoeld voor een samenvatting van de inhoud van een pagina. Google gebruikt deze tekst vaak als omschrijving in de zoekresultaten. De omschrijving heeft geen invloed op de positie in de zoekresultaten, maar met een informatieve en aantrekkelijke omschrijving lok je meer mensen naar je site.
Geef pagina’s een korte, leesbare URL. De URL van een pagina heeft weinig invloed op de positie in de zoekresultaten. Het is wel goed als bezoekers aan de URL herkennen waar de pagina over gaat. Gebruik enkele woorden in de URL, die de inhoud van de pagina aangeven en zet daar een koppelteken tussen: korte-leesbare-url.html. Vermijd leestekens en hoofdletters en houd de URL zo kort mogelijk.
Geef met kopteksten structuur aan een tekst. Gebruik de HTML-code voor kopteksten (<h1> t/m <h6>) alleen waar deze voor bedoeld is, namelijk om het hoofdonderwerp en de subonderwerpen van een tekst aan te geven. Gebruik maximaal één <h1> code op een pagina. Sla geen niveaus over (na <h1> komt <h2>, enzovoort).
Plaats links naar je eigen pagina’s. Link naar je eigen pagina’s met een ankertekst, die iets zegt over het onderwerp van de pagina waar je naar linkt. Dit helpt Google om te snappen waar die pagina over gaat. Zorg ook voor voldoende links naar belangrijke pagina’s in de site. Pagina’s die jij belangrijk vindt, krijgen van Google meer aandacht, bijvoorbeeld door ze vaker te crawlen.
Vertel Google wat er op afbeeldingen te zien is. Google zal beter snappen wat er op afbeeldingen te zien is, als je een (korte) alt-tekst toevoegt en als je de afbeelding een bestandsnaam geeft, die iets zegt over de afbeelding (bijvoorbeeld gele-trein.jpg). Google zal ook de tekst in de buurt van de afbeelding gebruiken om te achterhalen wat er op een afbeelding te zien is.
Lokale vindbaarheid
Lokale vindbaarheid. Soms bepaalt de locatie van je bedrijf of je site relevant voor een zoekopdracht (als mensen een product of dienst in hun woonplaats zoeken). Maak daarom een Google Mijn Bedrijf pagina aan en plaats contactgegevens op je site. Het helpt als Google de contactgegevens kan verifiëren op andere sites (Kamer van Koophandel, Telefoongids, e.d.).