Checklist lancering nieuwe website

Volg dit stappenplan bij de lancering van een nieuwe site. Google vindt de nieuwe site dan sneller en je posities in de zoekresultaten blijven behouden.

Door de lancering van de nieuwe website goed voor te bereiden en de juiste stappen te doorlopen, voorkom je een scenario zoals in onderstaande grafiek te zien is. Bij deze site ging het niet goed en was er een flinke dip in de bezoekersaantallen bij de start van de nieuwe website.

Lancering nieuwe website zonder redirects

Hoe je de lancering van een nieuwe site tot een succes kunt maken, staat hieronder beschreven.

Voorbereiding

Doorloop de volgende stappen, voordat de nieuwe site live gaat. Als je nog geen site hebt op dit moment, kun je deze stap overslaan.

 1. Maak lijst met URL’s oude site. Maak een lijst van de pagina’s (URL’s) in de huidige site. Zet bij een kleine site alle pagina’s op de lijst en bij een grote site minimaal alle belangrijke pagina’s, zoals:
  • Pagina’s waar anderen naar linken.
  • Pagina’s die veel bezoekers trekken.
  • Pagina’s waar je naar verwijst in handleidingen, brochures, advertenties of nieuwsbrieven.
  • Pagina’s die je zelf belangrijk vindt, zoals een productpagina of de pagina van de klantenservice.
 2. Koppel aan URL’s nieuwe site. Zoek bij elke pagina op de lijst het nieuwe adres (de URL in de nieuwe site). Bestaat de pagina niet meer in de nieuwe site? Haal de pagina dan van de lijst.
 3. Bereid redirects voor. Maak redirect regels aan voor alle pagina’s op de lijst. Activeer ze nog niet. Ze zijn pas nodig als de nieuwe site live gaat.
 4. Maak XML sitemap voor oude site. Maak een XML sitemap aan met alle pagina’s uit de oude site waarvoor er een redirect is. Ook deze heb je pas nodig als de nieuwe site live gaat. Plaats hem al wel vast op de webserver van de nieuwe site.

Moment dat de nieuwe site live gaat

Doorloop de volgende stappen, direct nadat de nieuwe site live is gegaan.

 1. Test de nieuwe site. Test of alles goed werkt in de nieuwe site en los eventuele problemen op.
 2. Activeer redirects. Als de nieuwe site goed werkt kunnen de redirects worden geactiveerd voor de pagina’s uit de oude site (zie stap 3). De redirects zorgen dat bezoekers die een oude URL openen, automatisch naar de juiste pagina in de nieuwe site worden doorgestuurd.
  Ook Google herkent dit nieuwe adres en past het adres aan in de zoekresultaten, waarbij de pagina zijn positie in de zoekresultaten behoudt.
 3. Activeer Google Search Console. Activeer Google Search Console op de nieuwe site.
 4. Geef XML sitemap nieuwe website door. Geef via Google Search Console een XML sitemap door aan Google. Een XML sitemap is een hele snelle manier om Google op de hoogte te brengen van de nieuwe site. De nieuwe pagina’s staan vaak binnen een paar dagen in Google.
 5. Geef XML sitemap oude website door. Geef via Google Search Console ook de XML sitemap door met de pagina’s uit de oude site. Google zal deze pagina’s bezoeken en herkent dan sneller (door de redirect) dat de pagina een nieuw adres heeft gekregen.

Periode nadat de nieuwe site live is gegaan

Het is verstandig bij een nieuwe site gedurende een periode van enkele weken extra goed te volgen of de site naar behoren functioneert.

 1. Niet gevonden pagina’s. Kijk in de webstatistieken (bijvoorbeeld Google Analytics) of bezoekers pagina’s bezoeken, die niet bestaan in de nieuwe site. Er zijn altijd pagina’s uit de oude site, die je over het hoofd hebt gezien bij het maken van de redirects. Maak eventueel alsnog een redirect voor deze niet gevonden pagina’s.
 2. Crawl fouten. Volg in Google Search Console welke fouten Google in de nieuwe site tegenkomt. Let vooral op de pagina’s die Google niet kan vinden. Vaak gaat Google bij een nieuwe site alle pagina’s bezoeken, die ze ooit eerder zijn tegengekomen op de site. Dat kunnen ook pagina’s die al heel lang niet meer bestaan. Maak eventueel alsnog een redirect voor deze pagina’s.

Nieuwe website aanmelden bij Google

Het is niet nodig de nieuwe site bij Google aan te melden. Het is voldoende een XML Sitemap van de nieuwe site aan Google door te geven (zie stappenplan). Google zal de pagina’s in de XML Sitemap binnen één of twee dagen bezoeken. In de crawl statistieken van Google Search Console is dat duidelijk terug te zien.

Snel in Google na doorgeven XML Sitemap

Als je de tips in het stappenplan volgt, zal de livegang van de nieuwe site wat Google betreft meestal relatief soepel verlopen. Het is niet ingewikkeld, maar vergt wel veel tijd en aandacht. Begin daarom op tijd met de voorbereidingen.

Hulp nodig?
Er komt veel kijken bij het lanceren van een nieuwe site. Zorg ook voor voldoende aandacht voor de zoekmachines en schakel mij in voor hulp bij de lancering van je nieuwe site.