Om de vindbaarheid van je site te verbeteren, zorg je eerst dat Google je pagina’s makkelijk kan vinden en begrijpen. Lees de tips waar je op moet letten en wat je moet doen als je een nieuwe website lanceert.
Daarna kun je werken aan de relevantie en de reputatie van je website.
Lancering nieuwe website
Lancering nieuwe website. Ga je een nieuwe site maken? Zorg dan dat je posities in Google niet verloren gaan. Volg de checklist en maak van de lancering van je nieuwe site een succes. Begin er wel op tijd aan.
Website bij Google aanmelden. Google zal je site snel vinden als je een XML sitemap opgeeft via Google Search Console. Meestal zie je dat Google de pagina’s in de sitemap binnen een paar dagen bezoekt en indexeert.
Indexatie door Google verbeteren
Er zijn legio problemen, die Google kan tegenkomen bij het bezoeken van je site. Door die problemen te voorkomen, kan Google de meest actuele en de meest relevante pagina’s als zoekresultaat tonen aan jouw doelgroep.
Voorbeelden van problemen, die Google kan tegenkomen op je site:
Google vindt pagina’s die niet in Google thuishoren. Bijvoorbeeld: printvriendelijke versie van een pagina, zoekresultaten op de eigen site, adminpagina’s voor de sitebeheerders, een winkelmandje, klantaccount pagina’s, een inlogpagina of soft 404-fouten. Je kunt dergelijke pagina’s uitsluiten van indexatie via het robots.txt bestand of via de Robots metatag.
Google toont pagina’s die niet bestaan. Niet-bestaande pagina’s komen soms in Google terecht. Dat gebeurt als een niet-bestaande pagina een verkeerde statuscode terugstuurt. Dat is vervelend voor bezoekers van je site en kan ook tot gevolg hebben dat Google denkt dat je site een lage kwaliteit heeft. Zorg dat niet-bestaande pagina’s een 404-Page Not Found statuscode terugsturen.
Google toont verouderde pagina’s. Dat gebeurt bijvoorbeeld als redirects verkeerd zijn ingesteld. Als Google niet weet dat een pagina permanent verhuisd is naar een nieuw adres (URL), blijft het mogelijk de oude pagina als resultaat tonen. Het is ook mogelijk dat een robots metatag of een robots.txt bestand aangeeft dat Google de pagina niet mag bezoeken, waardoor Google niet kan ontdekken dat de pagina niet meer bestaat.
Google vindt niet alle pagina’s. Dit kan allerlei oorzaken hebben, mogelijk staat er iets fout in het robots.txt bestand of in de Robots metatag. Ook kan het zijn dat Google de pagina overslaat als de inhoud teveel op andere pagina’s lijkt. Google ziet de pagina dan als dubbele inhoud.
Afbeeldingen zijn niet goed te vinden. Soms worden afbeeldingen geblokkeerd in robots.txt, waardoor Google ze niet kan indexeren. Ook is het mogelijk dat de afbeeldingen een te lage kwaliteit hebben, bijvoorbeeld als ze erg klein zijn.
Google kan de opmaak van pagina’s niet controleren. Bijvoorbeeld als in de robots.txt staat dat Google geen toegang heeft tot je JavaScript of CSS bestanden. Als Google niet kan nabootsen hoe je pagina’s eruit zien, heeft het mogelijk minder vertrouwen in je site. In Google Search Console meldt Google welke bronnen in je site niet toegankelijk zijn.
Je site bevat dubbele inhoud. Dubbele inhoud komt erg vaak voor, bijvoorbeeld als je site facetnavigatie gebruikt. Het kan de indexatie van je website vertragen als Google veel pagina’s bezoekt, die vrijwel identiek zijn. Met redirects of een Canonical Link Element los je dit op.
Je site gebruikt paginering. Het gebruik van vervolgpagina’s, bijvoorbeeld het verdelen van een lange lijst producten over meerdere pagina’s, heet paginering. Het is slim om bij Google aan te geven hoe ze moeten omgaan met de paginering op jouw site. Moeten ze de vervolgpagina’s als één geheel zien of als aparte pagina’s?
Google vindt een oneindig aantal pagina’s. De indexatie kan ook vertraagd worden als je site een oneindig aantal pagina’s bevat, bijvoorbeeld als er een eeuwig doorlopende kalender op je site staat. Vertel Google via het robots.txt bestand dat het deze pagina’s niet hoeft te indexeren.
Google herkent de taal en doelregio niet goed. Bij internationale of meertalige websites kan er van alles fout gaan. Met de hreflang HTML code geef je aan Google door welke pagina bij welke taal of regio hoort.
Je site is niet goed te vinden bij lokale zoekopdrachten. Als mensen een bedrijf in de buurt zoeken, toont Google vaak de Google Mijn Bedrijf pagina. Zorg dat deze goed in ingericht en vermeld je adresgegevens op je site.
Gebruik je een beveiligde verbinding? Google geeft websites met een beveiligde https-verbinding een klein voordeel in de zoekresultaten. Zorg wel dat alles in een pagina (JavaScript, CSS, zoekfunctie) via https gaat als je deze technologie gebruikt.
Is het crawl budget toereikend? Er is een limiet aan het aantal pagina’s op een webserver, dat Google per keer bezoekt, het zogenaamde crawl budget. Kies voor een snelle webserver en een efficiënte opbouw van je site zonder dubbele inhoud, zodat Google zoveel mogelijk pagina’s kan bezoeken.
Indexatie van de mobiele versie van de website
Is je site mobielvriendelijk? Google geeft mobielvriendelijke sites een klein voordeel in de zoekresultaten op een mobiel apparaat. Zorg daarom voor een mobiele versie van je site. Afhankelijk van de techniek, die je kiest, zijn er diverse zaken waar je op moet letten. Google toont in Google Search Console of de mobiele bruikbaarheid nog verbeterd kan worden.
Mobile first indexing. Google gaat websites indexeren op basis van de mobiele versie van webpagina’s. Is jouw mobiele versie een uitgeklede versie is van de desktop pagina? Dan verlies je informatie wat ten koste van je positie in Google kan gaan. Zorg dat de mobiele versie dezelfde informatie bevat als de desktop versie.
Onderhoud aan de website
De website is tijdelijk niet toegankelijk. Als je wijzigingen doorvoert in je site kan het zijn dat deze tijdelijk niet toegankelijk is. Als Google de site net op dat moment bezoekt, is het belangrijk dat de site de juiste statuscode doorgeeft, namelijk een 503-Service Unavailable. Google weet dan dat de site slechts tijdelijk buiten gebruik is en probeert het later nog eens.
Meer opvallen in Google
Er zijn ook verbeteringen mogelijk, waardoor je site meer opvalt in Google.
Opvallen met gestructureerde gegevens. Gestructureerde gegevens zijn speciale codes in een pagina, die zorgen dat Google beter begrijpt welke informatie op de pagina staat. Google herkent dan bijvoorbeeld de prijs van een product of de productreviews en toont deze informatie in de zoekresultaten. Dit heten rich snippets. Door de mogelijkheden van gestructureerde gegevens te benutten val je meer op in de zoekresultaten.