Google moet de intentie van een zoekopdracht goed begrijpen om relevante zoekresultaten te kunnen tonen. De analyse van zoekopdrachten is daarom minstens zo belangrijk voor Google als de analyse van websites.
Bij het doen van een zoekwoorden onderzoek is het goed om enig inzicht te hebben in hoe Google een zoekopdracht zou kunnen interpreteren.
Globaal gesproken zijn zoekopdrachten in 3 categorieën in te delen:
- Navigationeel: zoekopdrachten van mensen, die één specifieke website of webpagina zoeken. Zo’n 10% van de zoekopdrachten valt in deze categorie.
- Informatief: zoekopdrachten van mensen, die iets willen weten en op zoek zijn naar informatie. Zo’n 80% van de zoekopdrachten valt in deze categorie.
- Transactioneel: zoekopdrachten van mensen, die iets willen doen, zoals een filmpje kijken, software downloaden of een product kopen. Zo’n 10% van de zoekopdrachten valt in deze categorie.
Bij elk van deze categorieën passen andere zoekresultaten. Daarnaast houdt Google ook rekening met de context van de zoekopdracht:
- Geografische locatie van de zoeker. Bijvoorbeeld als iemand een kapper zoekt, toont Google met name websites uit de directe omgeving van de zoeker.
- Taal van de zoekopdracht. De getoonde zoekresultaten zullen zoveel mogelijk in deze taal zijn.
- Datum en tijdstip. Dit kan van belang zijn als mensen zoeken naar producten met een seizoenspatroon of naar informatie over recente gebeurtenissen.
- Welk apparaat is gebruikt? Bij zoekopdrachten op een mobiel zijn mogelijk andere resultaten gewenst.
- Hoe is de zoekopdracht gegeven? Een gesproken zoekopdracht wijkt wellicht af van een getypte zoekopdracht.
Verder kunnen er nog allerlei andere zaken meespelen, die invloed hebben op de te tonen zoekresultaten:
- Spelling: Google kijkt of de spelling van de zoekopdracht correct is en of er mogelijk synoniemen zijn gebruikt (zoals afkortingen).
- Personalisatie: in sommige gevallen personaliseert Google de zoekresultaten, bijvoorbeeld door rekening te houden met iemands eerdere zoekopdrachten of door informatie te tonen die door sociale contacten is gedeeld.
- Entiteiten: En als Google herkent dat de zoekopdracht namen van entiteiten bevat, kan het tonen van een kenniskaart nuttig zijn.
- Universele zoekresultaten: bij sommige zoekopdrachten passen resultaten uit andere zoekkanalen van Google, zoals afbeeldingen, nieuws of video’s.
- Actualiteit: bij gebeurtenissen met een grote nieuwswaarde, krijgen pagina’s over deze gebeurtenissen tijdelijk voorrang in de zoekresultaten.