Google kwaliteitsrichtlijnen voor webmasters

In Google’s kwaliteitsrichtlijnen staan adviezen voor eigenaren van websites. Er staan tips in hoe je Google kunt helpen de pagina’s op je site te vinden en te begrijpen en een aantal algemene tips om de gebruiksvriendelijkheid van je site te verbeteren.

Daarnaast vermeldt Google diverse praktijken, die zij zien als misleiding van Google. Websites die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken kunnen als straf een lager positie in de zoekresultaten krijgen. In het ergste geval van de site helemaal uit Google worden verwijderd.

Praktijken die Google afkeurt, zijn bijvoorbeeld:

  • Linkuitwisselingsprogramma: het ruilen van links is tegen de regels van Google. Als het op kleine schaal gebeurt, is het meestal geen probleem.
  • Betalen voor links: het betalen voor links die PageRank doorgeven is verboden. Het zal je positie in Google in veel gevallen negatief beïnvloeden.
  • Cloaking: als Google een andere versie van een pagina ziet dan normale bezoekers, ziet Google dat als misleiding.
  • Doorway-pagina’s: meerdere versies van een pagina maken, waarbij elke versie op een variant van een zoekwoord is afgestemd, is verboden door Google.
  • Verborgen teksten of links: teksten of links, die bijvoorbeeld via een stylesheet worden verborgen, ziet Google als misleiding. Soms staan dergelijke links in (gratis) templates. Controleer dit goed.
  • Overoptimalisatie: zoekwoorden overdreven vaak noemen in een tekst ziet Google als misleiding. Schrijf teksten voor je bezoekers en niet voor Google.

De adviezen in de kwaliteitsrichtlijnen zijn als volgt samen te vatten:

Maak een website voor je bezoekers en niet voor zoekmachines, misleid je bezoekers niet en probeer niet met trucjes de positie in de zoekresultaten te verbeteren.

Zie Google Support voor de volledige kwaliteitsrichtlijnen.