Google penalty

Een Google penalty is een straf, die krijgt als je op een oneerlijke manier probeert een betere positie in de zoekresultaten te krijgen, oftewel als je de regels van Google overtreedt. De straf bestaat uit het (tijdelijk)¬†verwijderen of degraderen van pagina’s uit je site in de zoekresultaten.

Een penalty is een handmatige actie van Google. Daarnaast zijn er ook onderdelen in het Google Algoritme die automatisch zorgen voor lagere posities voor websites die oneerlijk bezig zijn.

Het toekennen van een penalty meldt Google via Google Search Console, bijvoorbeeld als er een oneerlijke manier van link building is ontdekt.

Google penalty

Vervolgens krijg je de kans de fouten op te lossen. Bijvoorbeeld door de oneerlijke links te verwijderen of door Google via een disavow bestand te vertellen welke links Google moet negeren.

Verzoek tot heroverweging indienen

Voldoe je weer aan alle regels, dan kun je een Verzoek tot heroverweging indienen. Meer hierover is bij Google te lezen: Verzoek tot heroverweging. Na ontvangst van het verzoek controleert Google de site en toont de pagina’s weer als de site voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen. Omdat de oneerlijke links niet meer meetellen, is het mogelijk dat je site niet meer op de oorspronkelijke positie terugkomt.

Blijf je de regels overtreden, dan kan dit een volledige ban tot gevolg hebben, waarbij je hele site uit Google verdwijnt.