PageRank

PageRank is een methode voor het sorteren van webpagina’s op basis van belangrijkheid. De methode is gebaseerd op het idee dat een link naar een pagina te zien is als een aanbeveling. Als er veel wordt gelinkt naar een site, maakt dit de site belangrijker. Zo’n link telt zwaarder als deze op een site staat, die zelf belangrijk is (omdat er vaak naar gelinkt wordt).

De methode is gebaseerd op het concept van citaties in de wetenschap. Een wetenschappelijk artikel dat vaak geciteerd wordt in andere artikelen, wordt belangrijker gevonden. Binnen PageRank kun je een link naar een pagina met een citaat vergelijken. Meer links maakt een pagina belangrijker.

PageRank is bedacht door de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, toen zij aan de Stanford University studeerden. De formule stond aan de basis van Google’s Ranking Algoritme en was een belangrijke reden voor het succes van Google. De methode leverde veel relevantere zoekresultaten op dan de zoekmachines uit die tijd.

PageRank formule

De PageRank formule lijkt ingewikkeld, maar het concept is eenvoudig. Een pagina geeft een beetje PageRank door naar elke pagina waar het naar linkt. Wijzen er veel links naar een pagina, dan ontvangt deze meer PageRank.

Volgens de oorspronkelijke formule geeft een pagina 85% van zijn PageRank door aan de pagina’s waar het naar linkt. Elke link krijgt een gelijk deel. Zijn er 10 links, dan krijgt elke link 1/10 van de PageRank. Het doorgeven van PageRank gaat niet ten koste van de eigen PageRank.

De PageRank formule ziet er als volgt uit:

PR(A) = (1-d) + d( PR(T1)/Links(T1) + ... + PR(Tn)/Links(Tn) )
  • A = de pagina waarvoor de PageRank (PR) wordt berekend.
  • T1 t/m Tn = pagina’s die linken naar pagina A.
  • PR(T1)/Links(T1) = de PageRank van pagina T1 gedeeld door het aantal links op pagina T1.
  • d = dempingsfactor (deze krijgt meestal de waarde 0,85).

De formule wordt een aantal maal herhaalt, omdat de uitkomst voor de ene pagina, de PageRank van andere pagina’s beïnvloedt. Na zo’n 20 keer herhalen, verandert de uitkomst nauwelijks meer en staat de PageRank vast.

PageRank speelt nog steeds een rol bij het sorteren van zoekresultaten, maar wordt tegenwoordig wel heel anders berekend. Ook zijn er veel andere factoren bijgekomen, die meewegen voor de positie in de zoekresultaten. Hoe Google de PageRank tegenwoordig berekent, is helaas niet bekend.