Link building

Link building is een activiteit, waarbij je andere sites zover probeert te krijgen, dat naar jouw website linken. Bijvoorbeeld door te vragen een link te plaatsen of door grappige of interessante informatie op je site te zetten waar anderen spontaan naar linken. Zo’n spontane link ziet Google als aanbeveling, waardoor de reputatie van je site groeit en je positie in de zoekresultaten verbetert.

Betalen voor links

Er zijn ook bedrijven, die een netwerk van websites beheren en daar tegen betaling links naar jouw website op plaatsen. Als deze links PageRank doorgeven, is dat een vorm van link building die strijdig is met de regels van Google. Het is sterk af te raden gebruik te maken van dergelijke diensten. Het kan je een straf opleveren met lagere posities in Google.

Als je het attribuut rel=nofollow toevoegt aan links waar je voor betaalt, is er geen probleem. De link geeft dan geen PageRank door en Google zal de link negeren.

Ook linkruil (‘ik link naar jou als jij naar mij linkt’) is tegen de regels van Google. Als het op kleine schaal gebeurt, zal het zelden problemen opleveren, maar het is beter deze vorm van link building niet te gebruiken.

Op Google Support is te lezen welke vormen van link building Google afkeurt.