Een Google Kenniskaart (Knowledge Graph in het Engels) is een overzicht met feiten over een persoon, organisatie, plaats of ding in de zoekresultaten van Google. In het overzicht zijn de relaties met andere personen, plaatsen of dingen weergegeven, waardoor het eenvoudig is nog meer kennis over het onderwerp te verzamelen.
Een voorbeeld is de kenniskaart over Nelson Mandela. In deze kenniskaart toont Google de geboorte- en sterfdatum van Mandela en worden er films en tv-programma’s weergegeven over Nelson Mandela. Ook zijn er verwijzingen naar boeken over Mandela.
De informatie voor deze kenniskaarten haalt Google uit een enorme database, die oorspronkelijk door het bedrijf Metaweb is gestart. Nadat Google dit bedrijf overnam, is de database verder uitgebreid en inmiddels bevat de database informatie over meer dan 500 miljoen objecten.
De kenniskaarten van Google zijn bij een groot aantal zoekopdrachten te zien, bijvoorbeeld als mensen zoeken naar bekende personen, films, boeken, bezienswaardigheden, locaties, bedrijven, dieren, planten, etenswaren, chemische elementen, ziektes en nog heel veel meer.
Gestructureerde gegevens
Google stelt de kennisdatabase onder andere samen door te kijken naar gestructureerde gegevens op websites. Als Google jouw site als autoriteit ziet ten aanzien van een specifiek onderwerp, neemt Google de gestructureerde gegevens op je site mogelijk over als feiten in een kenniskaart over dit onderwerp.