HTTPS-verbinding

Met een HTTPS-verbinding is de communicatie tussen een webserver en de pc of smartphone van een bezoeker beter beveiligd. De gegevens die worden verzonden zijn versleuteld en kunnen niet door anderen bekeken worden. Verder heb je met HTTPS meer zekerheid dat je met een echte site en niet met een namaaksite communiceert.

Websites met een veilige HTTPS-verbinding zijn in de browser herkenbaar aan een groen slotje of de een groen weergegeven HTTPS.

Groene HTTPS verbinding

Als er een bron in een HTTPS pagina per ongeluk via http wordt geladen, is de pagina niet echt veilig. Het slotje of de term HTTPS wordt dan niet groen weergegeven. In het voorbeeld hieronder wordt bijvoorbeeld een afbeelding via HTTP geladen. Ook gebeurt het regelmatig dat bij zoekopdrachten op de site een actie wordt aangeroepen, die geen HTTPS gebruikt.

HTTPS verbinding met fout

Beloning in Google voor HTTPS websites

Het gebruik van HTTPS heeft een positief effect voor de positie in de zoekresultaten. Google geeft daarbij wel aan dat het een lichtgewicht signaal betreft. In veel gevallen zal het effect niet direct zichtbaar zijn.

Zie ook het bericht van Google over HTTPS als ranking signaal en de tips van Google voor het gebruik van HTTPS.