Google Search Console

Google Search Console is gratis software van Google met allerlei handige hulpmiddelen voor website-eigenaren. Via Search Console geeft Google bijvoorbeeld informatie over fouten, die het in je site tegenkomt en informatie over zoekopdrachten waarbij pagina’s uit je site zichtbaar zijn.

In het verleden noemde Google dit de Webmaster Tools of Webmaster Hulpprogramma’s.

Google Search Console bestaat uit de onderdelen Zoekopmaak, Zoekverkeer, Google-index, Crawlen en Beveiligingsproblemen.

Zoekopmaak

Google geeft in deze onderdelen informatie hoe je de presentatie van je site in Google kunt verbeteren.

Onderdeel: Zoekopmaak > Gestructureerde gegevens
Hier is te zien welke gestructureerde gegevens Google op je site vindt met eventuele fouten, die Google daarbij tegenkomt.

Google Search Console: Gestructureerde gegevens

Onderdeel: Zoekopmaak > HTML-verbeteringen
In dit onderdeel zie je tips voor verbeteringen in titels en omschrijvingen.

Google Search Console: HTML verbeteringen

Zoekverkeer

Google geeft in deze onderdelen informatie over zaken, die samenhangen met het bezoek aan je site.

Onderdeel: Zoekverkeer > Zoekanalyse
Het Zoekanalyse rapport toont bij welke zoekwoorden er pagina’s uit de site zichtbaar waren. Ook is te zien op welke positie de pagina stond en hoe vaak er op geklikt werd. Erg handig voor een zoekwoordenonderzoek.

Google Search Console: Zoekanalyse

Onderdeel: Zoekverkeer > Links naar uw site
Hier toont Google welke sites naar je linken. Handig om te monitoren wat het effect is van je link building activiteiten. Het overzicht kan ook van pas komen als je een penalty hebt gekregen (bij Zoekverkeer > Handmatige acties zie je of dit het geval is).

Google Search Console: Links naar site

Onderdeel: Zoekverkeer > Mobiele bruikbaarheid
Website worden steeds vaker met een mobiel apparaat bezocht. In het onderdeel Mobiele bruikbaarheid geeft Google aan op welke punten de mobiele bruikbaarheid verbeterd kan worden.

Google Search Console: Mobiele bruikbaarheid

Google-index

Google geeft in deze onderdelen informatie over zaken, die samenhangen met de indexering van je site in Google.

Onderdeel: Google-index > Geblokkeerde bronnen
Google ziet een pagina graag zoals een bezoeker hem ook ziet. Daarvoor is toegang nodig tot afbeeldingen, stylesheets en JavaScript. Als één van deze bronnen niet toegankelijk is, is dat in dit overzicht zichtbaar. Meestal is een aanpassing in het robots.txt bestand nodig om de blokkade op te heffen.

Crawlen

Onderdeel: Crawlen > Crawlfouten
In dit overzicht geeft Google informatie over fouten, die ze tegenkomen bij het crawlen van je site, zoals niet-gevonden pagina’s of soft-404 pagina’s.

Google Search Console: Crawlfouten

Onderdeel: Crawlen > Fetchen als Google
Geef hier de URL van een pagina op. Google toont dan hoe zij de pagina zien. Het is dan snel zichtbaar of Google alle elementen op de pagina kan vinden en of Google de pagina hetzelfde ziet als normale bezoekers.

Google search console fetchen als Google

Tip: Kies je vervolgens voor Indexering aanvragen, dan wordt de pagina vrijwel direct door Google bezocht en geïndexeerd. Een zeer snelle manier om wijzigingen aan Google door te geven.

Onderdeel: Crawlen > Sitemaps
Hier kun je met een XML Sitemap aan Google doorgeven welke pagina’s in je site staan. Google bezoekt deze pagina’s en geeft aan hoeveel ervan in de index zijn opgenomen.

Google Search Console: Sitemaps

Onderdeel: Crawlen > URL-parameters
In dit overzicht toont Google de URL-parameters in je site. Deze parameters veroorzaken vaak dubbele inhoud. Als je bij een parameter opgeeft dat deze geen invloed heeft op de pagina-inhoud, zal Google niet alle waarden van de parameter crawlen.

Google Search Console: Url-parameters

Beveiligingsproblemen

Als je site is gehackt, geeft Google hier informatie op welke pagina’s ze malafide code hebben ontdekt. Ook krijg je tips wat je moet doen om de kwalijke code te verwijderen en Google opnieuw naar je site te laten kijken.