Disavow bestand

Een disavow bestand gebruik je om aan Google door te geven, dat ze sommige links naar je site moeten negeren. Google noemt dit het afwijzen van inkomende links.

Je hebt een disavow bestand nodig als er links naar je site verwijzen, die niet aan de regels van Google voldoen. Bijvoorbeeld als er betaalde links zijn, die PageRank doorgeven. Google ziet dit als een oneerlijke manier om de reputatie van je site beter voor te stellen dan hij in werkelijkheid is. Het kan leiden tot een straf van Google.

Om die straf op te heffen moet je de oneerlijke links zoveel mogelijk (laten) verwijderen. De links die je niet kunt verwijderen, geef je via de disavow lijst door aan Google.

De disavow lijst is een eenvoudige tekstbestand (.txt) waarin een lijst staat met alle links, die Google moet negeren. Als Google alle links op een site moet negeren, geef je dat door met domain:naam-van-de-site.nl. Regels die starten met een # ziet Google als commentaartekst. Google negeert deze regels.

Voorbeeld van een disavow lijst:

# commentaartekst, negeer de volgende links:
http://spam.voorbeeld.nl/commentaarspam.html
http://spam.voorbeeld.nl/betaalde-link.html
# alle links in een domein negeren:
domain:alle-links-in-dit-domein-negeren.com

De disavow lijst geeft je aan Google door via een speciale pagina binnen Google Search Console. Op Google Support is meer informatie te vinden over het afwijzen van inkomende links.