Deep Web (Hidden Web)

Het deep web (ook wel hidden web genoemd) betreft de informatie, die niet rechtstreeks toegankelijk is voor zoekmachines. De informatie is opgeslagen in databases en wordt pas zichtbaar na een zoekopdracht. Voor Google is deze informatie moeilijk te indexeren, omdat er geen links naar verwijzen.

Zoeken in handelsregister Kamer van Koophandel

Een voorbeeld van verborgen informatie zou het handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen zijn. Als er geen pagina’s met links naar de bedrijfsinformatie verwijzen, blijft deze verborgen. De informatie is dan alleen te vinden met een zoekopdracht.

Hoe vindt Google informatie in het hidden web?

Google probeert te achterhalen hoe zoekopdrachten zijn opgebouwd, waarmee de verborgen informatie is op te vragen. Bij de Kamer van Koophandel is dat bijvoorbeeld:

https://www.kvk.nl/orderstraat/bedrijf-kiezen/?q=zoekwoord

Daarna zoekt Google zoekwoorden, waarmee de zoekopdracht uitgevoerd kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld zoekwoorden uit zoekopdrachten in Google. Als mensen vaak zoeken naar kvk in combinatie met een nummer, zal Google het zoekformulier ook met deze nummers uitproberen.

Daarnaast vindt Google misschien geschikte zoekwoorden in de website zelf of gebruikt het opties in een dropdown veld in het zoekformulier.

Je kunt het Google wat makkelijker maken door zelf te linken naar informatie in de database of door links in een XML Sitemap op te nemen.

Google zal het zoekformulier niet uitproberen als deze de POST methode gebruikt. De POST methode wordt meestal gebruikt om informatie toe te voegen aan een database. Ook als er persoonlijke informatie in het zoekformulier gevraagd wordt, zal Google geen zoekopdrachten uitproberen.