Statuscode 404 – Page Not Found

Browsers en webservers communiceren met elkaar door middel van HTTP-statuscodes. Als een browser een webpagina opvraagt, reageert de webserver met een code, die de status van de pagina aangeeft.

De statuscode 404 – Page Not Found geeft aan dat de opgevraagde pagina niet bestaat. Wanneer Google deze code ontvangt bij het bezoeken van een pagina, zal het de pagina na enige tijd uit de zoekindex verwijderen.

404 Page Not Found

Geen straf van Google voor niet-bestaande pagina’s

Als je website niet-gevonden pagina’s bevat, word je daarvoor niet gestraft door Google. Voor bezoekers van je site is het wel vervelend als ze op een niet-bestaande pagina terecht komen.

Niet-bestaande pagina als zoekresultaat

Er kunnen problemen ontstaan bij de indexatie van je website, als een niet-bestaande pagina geen 404-statuscode genereert, maar een 200-statuscode (pagina bestaat). Voor Google lijkt het dan of de pagina wel bestaat. Mogelijk wordt hij in de zoekindex opgenomen en als zoekresultaat getoond.

Het is ook mogelijk dat de pagina wel bestaat, maar geen betekenisvolle inhoud heeft, bijvoorbeeld een pagina met een foutmelding. Google noemt dit soft-404’s. Ook deze pagina’s horen niet in Google thuis en kunnen beter een 404-Page Not Found statuscode krijgen.

Redirect voor pagina met nieuw adres

In Google Search Console toont Google in het onderdeel Crawlen > Crawlfouten > Niet gevonden, welke pagina’s ze niet kunnen vinden. Mogelijk staan hier pagina’s tussen die nog wel bestaan, maar die een nieuw adres hebben gekregen. Maak voor deze pagina’s een 301-redirect.

Via Search Console kun je aan Google doorgeven dat de fout is hersteld. Google bezoekt de pagina dan opnieuw en past het adres aan in de index.