Google Analytics: referral spam verdwenen?

Referral spam is een techniek waarbij spammers valse verwijzingen in je Google Analytics data veroorzaken. Het lijkt dan of iemand je site gevonden heeft via een link op een andere site, maar in werkelijkheid is er geen link en heeft er ook geen bezoek plaatsgevonden. De spammer hoopt dat de verwijzing je nieuwsgierigheid opwekt, zodat je zijn site bezoekt.

Voorbeeld van referral spam

Hieronder zie je de bezoekgegevens van een website, die al lang niet meer bestaat. Door de referral spam lijkt het of de (niet bestaande) site nog druk bezocht wordt, maar dat is slechts schijn. Het zijn spookbezoeken, die niet echt hebben plaatsgevonden. Zeker bij een kleine site zorgen dit soort nepbezoeken dat je minder goed ziet hoeveel bezoek je site echt trekt.

Referral spam in Google Analytcs

Oplossing

Referral spam bestaat al hele lange tijd en tot nu toe lukte het Google niet dit probleem op te lossen. Maar inmiddels is er toch goed nieuws te melden. Het lijkt erop dat Google het probleem heeft opgelost. Vanaf januari is het spambezoek bijna tot nul gedaald. Af en toe is er nog een spambezoek te zien, maar in vergelijking met het verleden is dit te verwaarlozen.

Referrer spam in Analytics opgelost